Podpowiadamy, co warto zjeść na Azorach

Zwiedzanie Redaktor: Joanna Choma, , ,

Na znajdującym się na Oceanie Atlantyckim archipelagu Azory, składającym się z dziewięciu wulkanicznych wysp, czeka prawdziwy raj dla smakoszy. Kuchnia azorska jest bowiem jedną z bardziej unikalnych, stanowiąc mieszankę tradycji portugalskich oraz lokalnych akcentów. Potrawy na Azorach są gotowane w gorących źródłach, sery dojrzewają we wulkanicznych jaskiniach, a świeże owoce morza są już z łodzi zabierane na talerze. To niezwykłe miejsce, dlatego będąc na miejscu, warto spróbować różnorodnych dań. Oczywiście nie da się spróbować wszystkiego, dlatego postaramy się podpowiedzieć, co warto zjeść na Azorach.

Co warto spróbować na Azorach?

Wszystkiego – to może przesada, ale na Azorach jest mnóstwo dań, przysmaków i dodatków, których warto spróbować. My podzieliliśmy je na kilka kategorii i wypisaliśmy w nich potrawy oraz przysmaki z nimi związane. Sprawdź sam!

Jedzenie na Azorach – owoce morza i ryby

Azory, które są ze wszystkich stron otoczone Oceanem Atlantyckim, oferują prawdziwe bogactwo ryb i owoców morza. Nic zatem dziwnego, że stanowią one podstawę wielu dań kuchni azorskiej. Do tych najciekawszych należą:

  • Chicharros – są to podsmażone małe makrele, które są serwowane w postaci przekąski bądź przystawki, często razem z lokalnym winem. Smaży się je w ten sposób, by pozostawały chrupiące na zewnątrz, ale soczyste w środku.
  • Lapas grelhadas – to egzotyczne danie, którego podstawą są grillowane morskie ślimaki, zwane limpetami. Podawane są one z cytryną i masłem czosnkowym.
  • Polvo guisado – jest to duszona ośmiornica, charakteryzująca się bogatym smakiem i miękkością mięsa. Specjał ten jest serwowany w aromatycznym sosie pomidorowym wraz z dodatkiem lokalnych przypraw.
Owoce morza na Azorach, Portugalia, licencja: shutterstock/By Valentyn Volkov

Dania mięsne

Kuchnia azorska nie samymi owocami morza i rybami żyje, więc fani mięsa także nie będą zawiedzeni, przybywając na ten archipelag. Lokale gastronomiczne mają w swoim menu takie specjały jak:

  • Alcatra – jest to przygotowywany w glinianych garnkach tradycyjny gulasz wołowy, będący specjalnością wyspy Terceira. Mięso miesza się z cebulą, czosnkiem, przyprawami i czerwonym winem, a następnie dusi przez kilka godzin, dzięki czemu nabiera unikalnego smaku oraz niesamowitego aromatu.
  • Morcela – to lokalna kaszanka, która stanowi ciekawe połączenie smaków. Łączy ona bowiem mięso kaszanki z ryżem i przyprawami, a także z owocami, takimi jak ananas.
  • Cozido das Furnas – to pochodzące z wyspy São Miguel sztandarowe danie na Azorach, które gotuje się w naturalnych gorących źródłach geotermalnych. Do garnków dodaje się różne rodzaje mięsa i warzyw, po czym umieszcza się je w gorących źródłach wulkanicznych. Dzięki temu procesowi potrawa zyskuje bardzo oryginalny smak i aromat.

Jedzenie na Azorach – sery

Sery są dumą Azorów, dlatego na archipelagu znajdziemy bardzo ciekawe odmiany sera, które warto spróbować. Zaliczyć do nich można:

  • Queijo São Jorge – jest to produkowany na wyspie São Jorge twardy, dojrzewający ser z mleka krowiego. Ma ciekawy, pikantny smak, a także intensywny aromat, dzięki czemu świetnie sprawdzi się jako przekąska albo w formie dodatku do dań.
  • Queijo do Pico – ten ser pochodzi z wyspy Pico, jak sama nazwa wskazuje. W przeciwieństwie do sera powyżej ma on łagodny smak oraz miękką konsystencję. Z powodzeniem nada się jako dodatek do chleba i miodu.

Warzywa i owoce

Fresh pineapples growing into glasshouse at farm near Faja de  Baixo, Azores
Szklarnia z ananasami, Azory, licencja: shutterstock/By Anton Zelenov

Na Azorach panuje łagodny klimat, a obecność wulkanów nadaje glebie żyzności, dlatego miejsce to obfituje w świeże owoce i warzywa. Będąc na Azorach, warto spróbować takich owoców jak:

  • Ananasy – nie ma wielu miejsc w Europie, gdzie uprawia się ananasy, dlatego Azory są pod tym względem wyjątkiem. Tutejsze ananasy nie są tak duże jak w innych regionach, ale za to są bardziej aromatyczne, z wyraźnym słodko-kwaśnym smakiem.
  • Marakuja – to owoc, który stanowi bazę dla wielu deserów i napojów kuchni azorskiej. Ma on bowiem intensywny aromat i smak, który potrafi wzbogacić wiele dań.

Jedzenie na Azorach – pieczywo i wypieki

Bardzo ważnym elementem azorskiej kuchni jest tradycyjne pieczywo i wypieki. Zwłaszcza warto spróbować:

  • Bolo Levedo – czyli słodkie bułeczki drożdżowe, które serwuje się na ciepło z masłem bądź podaje jako dodatek do głównych dań. Zostały one wynalezione na wyspie São Miguel.
  • Dona Amélia – to z kolei tradycyjne babeczki, które powstają z melasy, rodzynek i cynamonu. Receptura powstała na wyspie Terceira, a nazwa wzięła się od królowej Amelii, która w XIX wieku odwiedziła wyspę.

Napoje

Podczas pobytu na Azorach nie można nie spróbować lokalnych napojów, takich jak:

  • Herbata – na wyspie São Miguel produkowana jest herbata Gorreana oraz Porto Formoso, które charakteryzują się delikatnym smakiem i lekkim aromatem.
  • Wina – na wyspie Pico można znaleźć winnice, z których wytwarzane są lokalne wina, wyróżniające się jedynym w swoim rodzaju smakiem. Zawdzięczają go wulkanicznej glebie. Przede wszystkim przeważają tutaj wina białe, takie jak Verdelho czy Arinto dos Açores. Sprawdzają się one znakomicie jako dodatek do ryb i owoców morza.

Desery i słodycze

Dla deserów i słodyczy także znajdzie się miejsce w kuchni azorskiej. Wiele z receptur jest inspirowanych kuchnią portugalską, ale posiadają one także swój oryginalny charakter, który zawdzięczają lokalnym składnikom. Do takich deserów można zaliczyć:

  • Queijadas da Vila – to rodzaj sernika, wywodzącego się z wyspy São Miguel, którego podstawą są cukier, masło i cynamon. Doskonale sprawdza się jako deser do porannej kawy ze względu na swoją delikatność.
  • Pudim de feijão – to ciekawy deser, ponieważ jest to pudding przygotowywany z fasoli. Takie niecodzienne połączenie może niektórych zniechęcić, ale niesłusznie, gdyż ten deser jest bogaty w smaku i bardzo kremowy.
  • Doce de leite – to rodzaj mlecznego karmelu, który traktowany jest jako dodatek do deserów i ciast.
  • Malassadas – są to puszyste pączki, które stanowią popularną przekąskę w trakcie odbywającego się na Azorach karnawału. Często posypuje się je cukrem i cynamonem.

Gdzie spróbować najlepszych potraw?

The famous traditional dish of the Azores is Cozido das Furnas. Vegetables and meat are cooked for a long time in hot volcanic soil.nTraditional portuguese food, Azores cuisine, San Miguel, Portugal.
Słynne azorskie danie, licencja: shutterstock/By l.lika

Na Azorach znajdziemy sporo lokalnych restauracji, które są wyspecjalizowane w przygotowywaniu dań tradycyjnej azorskiej kuchni. Do takich lokali można zaliczyć:

  • Restauracja Tony’s (Furnas, São Miguel) – to lokal, który położony jest w Furnas na wyspie São Miguel. Warto się tam udać, aby spróbować Cozido das Furnas, czyli specjału gotowanego w gorących źródłach.
  • Beira Mar (São Mateus, Terceira) – to restauracja znajdująca się w São Mateus na wyspie Terceira, która słynie z przepysznych owoców morza.
  • Adega Açoriana (Ponta Delgada, São Miguel) – to restauracja, w której można znaleźć szeroki wybór azorskich serów, deserów i dań mięsnych.
  • Canto da Doca (Horta, Faial) – zlokalizowana w Horta na wyspie Faial restauracja słynie z tego, że klienci sami grillują mięso i ryby na gorących kamieniach.

Podsumowanie

Eksplorowanie lokalnej kuchni to jedna z najciekawszych rzeczy do zrobienia na Azorach. Nie bez powodu określa się to miejsce jako raj dla smakoszy. Oferuje ono bowiem różnorodne smaki, które zachwycają swoją unikalnością – dzięki wulkanicznej glebie – a jednocześnie są inspirowane kuchnią portugalską. W menu azorskich lokali znajdziemy wszystko: od świeżych ryb i owoców morza po mięsne dania i słodkie desery. Tylko poprzez odwiedzanie tradycyjnych restauracji oraz próbowanie regionalnych przysmaków można w pełni doświadczyć kulinarnego bogactwa, jakie oferuje ten malowniczy archipelag, do czego w pełni zachęcamy.

Drogi Czytelniku, nie jesteśmy nieomylni, ale staramy się, aby nasze artykuły były wartościowe i dawały satysfakcję Czytelnikom. Jeśli znajdziesz błąd w artykule, będziemy Ci niezmiernie wdzięczni za poinformowanie nas o nim na adres: redakcja@medialive.pl
Przylądek Capelinhos na wyspie Faial – zwiedzanie, atrakcje, co zobaczyć

Przylądek Capelinhos na wyspie Faial – zwiedzanie, atrakcje, co zobaczyć

Najciekawsze darmowe atrakcje w Algarve

Najciekawsze darmowe atrakcje w Algarve

Dodaj komentarz